current views are: 10

22 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση19:32

Κατάπαυση του πυρός στη Συρία από τα τέλη Φλεβάρη – Εκλογές τον Απρίλιο

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα τεθεί από την 27η Φεβρουαρίου στη Συρία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Δημοσίευση 19:32’

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα τεθεί από την 27η Φεβρουαρίου στη Συρία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα τεθεί από την 27η Φεβρουαρίου στη Συρία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Αυτή η διακοπή των εχθροπραξιών –που έχουν στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει από τις εστίες εκατομμύρια άλλους εδώ και 5 χρόνια– δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του Μετώπου Αλ Νόσρα, της οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν.

Επομένως, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κι εκείνες της Ρωσίας «θα συνεχιστούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα όπως και εναντίον των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Η παύση των εχθροπραξιών θα εφαρμοστεί από τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία που έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν και θα τηρήσουν τους όρους» της συμφωνίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτά τα μέρη έχουν διορία έως την 26η Φεβρουαρίου στις 12.00 ώρα Δαμασκού να επιβεβαιώσουν, στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

Επιπλέον οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες προκειμένου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να εφαρμοστεί πλήρως.

Σε ένα ξεχωριστό δελτίο Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνήσουν στην εκεχειρία και εκτίμησε ότι «εάν εφαρμοστεί, όχι μόνο θα συμβάλει στην άμβλυνση των εχθροπραξιών αλλά και θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία και οι κάτοικοί τους έχουν επείγουσα ανάγκη. Επιπλέον θα συμβάλει στην πολιτική μετάβαση προς μία κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των Σύρων» πολιτών.

Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 13 Απριλίου. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν το 2012.

Πάντως, οι αντάρτες δηλώνουν πως θα διαπραγματευτούν τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Μόσχας υπό όρους. Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων δέχεται να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δέσμευσή της αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.


σχετικα αρθρα