Το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία από τα μεσάνυχτα της 27ης Φεβρουαρίου (ώρα Δαμασκού) χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

«Δεν έχουμε ακόμη πλησιάσει αρκετά τον στόχο μας. Αλλά η συμφωνία για τη μείωση της βίας και την παύση των εχθροπραξιών, όπως αυτή συζητήθηκε στο Μόναχο, μας φέρνει πιο κοντά απ' όσο έχουμε βρεθεί τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Κίεβο χθες Δευτέρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ. 

Εξάλλου, μια πηγή στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Σταϊνμάιερ συνομίλησε χθες για την κατάσταση στη Συρία με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, αλλά και με τον Ριάντ Χιτζάμπ, τον επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της συριακής αντιπολίτευσης. 

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε χθες «νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με σημαντικούς παράγοντες και συμμετέχοντες στις [συριακές] ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων του Τζον Κέρι και του Ριάντ Χιτζάμπ», ανέφερε η πηγή αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων θα δεχτεί «υπό όρους» την κατάπαυση του πυρός στη Συρία αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η δέσμευσή αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.