Στην αποδοχή της συμφωνίας για κατάπαυση πυρός προχώρησε σήμερα η συριακή κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τον τερματισμό των «επιχειρήσεων μάχης» που δεν έχουν στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, Μέτωπο αλ Νόσρα, ή οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, όπως ακριβώς προβλέπει το σχέδιο ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η Δαμασκός τόνισε ότι θα συντονιστεί με τη Ρωσία για να αποφασίσουν ποιες ομάδες και ποιες περιοχές θα περιληφθούν στο σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο.

Σε ανακοίνωσή της η συριακή κυβέρνηση υπό τον Μπασάρ Αλ Άσαντ τόνισε τη σημασία να σφραγιστούν τα σύνορα και να σταματήσει η υποστήριξη από το εξωτερικό σε ένοπλες ομάδες, καθώς επίσης «να εμποδιστούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις από το να ενισχύσουν τις ικανότητές τους ή να αλλάξουν τις θέσεις τους,». Στόχος είναι αποτραπεί ενδεχόμενο «ναυάγιο» της συμφωνίας για τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.

Όπως ανακοίνωσε, εποδέχεται να σταματήσουν οι επιχειρήσεις μάχης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων στρατιωτικών προσπαθειών κατά της τρομοκρατίας, οι οποίες στρέφονται εναντίον του Νταές, του Μετώπου αλ Νόσρα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που συνδέονται με αυτό και με την οργάνωση Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τη ρωσο-αμερικανική ανακοίνωση. (Το Νταές είναι το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους).

Τέλος, ο συριακός στρατός επιφυλάσσεται του δικαιώματος «να απαντήσει σε οποιαδήποτε παραβίαση από τις ομάδες αυτές [που θα στρέφεται] εναντίον σύρων πολιτών ή εναντίον των ενόπλων δυνάμεών του», προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Συρίας.

Από την πλευρά της η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, έχει ανακοινώσει ότι θα δεχτεί «υπό όρους» την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Συγκεκριμένα, η HCN «δέχεται να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η δέσμευσή της αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα συμφώνησαν τη Δευτέρα να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός στη Συρία από το Σάββατο, ενώ παράλληλα χθες βράδυ ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ προκήρυξε βουλευτικές εκλογές στη χώρα στις 13 Απριλίου.

Η συμφωνία δεν αφορά τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων στρατιωτικών οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ένα ουσιαστικό βήμα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας χαρακτήρισε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για εκεχειρία στη Συρία.