Στην δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το προσφυγικό αναφέρεται ο  γερμανικός Τύπος, με τις εφημερίδες να τονίζουν ότι ''χιλιάδες πρόσφυγες είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα''. 

Χαρακτηριστικό είναι σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, που επισημαίνει στον τίτλο της ότι «χιλιάδες πρόσφυγες είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα».

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Μονάχου, «η ΠΓΔΜ επιτρέπει πλέον μόνο σε λίγους ανθρώπους να εισέλθουν από την Ελλάδα». 

Την ίδια ώρα, το άρθρο τονίζει ότι, «η Βιέννη και το Βερολίνο ερίζουν για τη μεταναστευτική πολιτική» ενώ η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχει οξυνθεί. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί ραγδαία εδώ και μερικές ημέρες. Από τη μία πλευρά βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, το πέρασμα δεν είναι πλέον τόσο επικίνδυνο. Από την άλλη η Αθήνα αμφιβάλλει ότι η Άγκυρα κάνει επαρκείς ενέργειες προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των διελεύσεων».

Στην κατάσταση που επικρατεί στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας εστιάζει και σημερινή ανταπόκριση της η Τageszeitung του Βερολίνου.

«Ξανά στις βάρκες» είναι ο γλαφυρός τίτλος που επιλέγει, τονίζοντας ότι «ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται (σ.σ. στην Ελλάδα) αυτό το διάστημα μέσω του Αιγαίου».

Την αύξηση των προσφυγικών ροών ευνοούν σύμφωνα με το δημοσίευμα οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες.

Όπως υπογραμμίζει, «με ήσυχη θάλασσα και θερμοκρασίες έως και 20 βαθμούς ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε βάρκες διακινητών με προορισμό την Ελλάδα, προφανώς χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από την τουρκική ακτοφυλακή».