Στο κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας με ΠΓΔΜ επέμεινε εμμέσως πλην σαφώς σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Όπως χαρακτηριστικά είπε απαντώντας στον ομόλογό της της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, «ανοιχτά σύνορα στην Ελλάδα και λιγότεροι πρόσφυγες δεν γίνεται».

Όπως δήλωσε στα αυστριακά ΜΜΕ η κ. Λάιτνερ, «η Γερμανία αποστέλλει διαφορετικά μηνύματα. Από τη μια μεριά δεν μπορεί να διασφαλίσει στην Ελλάδα πολιτική ανοιχτών συνόρων και ταυτόχρονα από την άλλη ζητά από την Αυστρία να σταματήσει αυτούς που θέλουν να πάνε στη Γερμανία».

«Οι ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ δεν μπορούν να σβηστούν με το πάτημα ενός κουμπιού κατά μήκος του Βαλκανικής οδού. Η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει. Η λογική να θέλει να διασφαλίσει ανοιχτά σύνορα στην Ελλάδα από τη μια πλευρά, και να θέλει να φιλοξενήσει από την άλλη όσο γίνεται λιγότερους πρόσφυγες δεν είναι εφικτή» ξεκαθάρισε η αυστριακή υπουργός.

Οι δηλώσεις της ΥΠΕΣ της Αυστρίας, πρακτικά αμφισβητούν την προφορική δέσμευση που απέσπασε κατά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι δηλαδή καμία χώρα δεν θα προχωρήσει σε μονομερές κλείσιμο των συνόρων της πριν από τις 6 Μαρτίου. Έρχονται δε στον απόηχο της κατακραυγής που προκάλεσε το «σφράγισμα» των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ για πρόσφυγες και μετανάστες από χθες, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες άτομα στη χώρα μας.

Η κ. Λάιτνερ απέκλεισε δε, την ανάκληση της απόφασης της Βιέννης για επιβολή πλαφόν 80 αιτήσεων χορήγησης ασύλου ημερησίως, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.