Αιχμές κατά της Αυστρίας και της Σλοβενίας για τους πρόσφατους περιορισμούς στα σύνορά τους ως προς την υποδοχή προσφύγων αφήνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία τονίζει πως αυτές οι κινήσεις ασκούν πιέσεις κυρίως στην Ελλάδα που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για τον κίνδυνο αλυσιδωτών συνεπειών και ντόμινο που προκαλούν οι ημερήσιοι περιορισμοί που έβαλαν η Αυστρία και η Σλοβενία και η κοινή αποδοχή τους από την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, οδηγώντας σε συνωστισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, το UNHCR τονίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσαν η Αυστρία και η Σλοβενία θέτουν σε κίνδυνο τη νομοθεσία της ΕΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για μια συνολική και συντονισμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι στις 18 Φεβρουαρίου οι αρχηγοί των αστυνομικών αρχών της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας συμφώνησαν με τις αρχές της ΠΓΔΜ να καταγράφουν από κοινού τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα με την Ελλάδα και να λάβουν σειρά πρόσθετων μέτρων για να διαχειριστούν την κατάσταση. Σύμφωνα με το UNHCR, αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της για την προστασία των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών, την αυξημένη πιθανότητα παράνομων επαναπροωθήσεων και την έκθεση των ανθρώπων αυτών στο κρύο και στον κίνδυνο της βίας και της εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων και των διακινητών.

Την ίδια στιγμή, Κομισιόν και ολλανδική προεδρία τονίζουν την ανάγκη να επικρατήσει ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό. Στη δήλωση τους που έρχεται την ίδια ώρα με την συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, σημειώνουν πως είναι αποφασισμένοι ώστε να εφαρμοστεί μία ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, διαμηνύοντας ότι «οι χώρες έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα».

Οι ίδιοι δηλώνουν πως ενώ «κατανοούν» την πίεση που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».