Οριστικό λουκέτο στις φυλακές – κολαστήριο του Γκουαντάναμο φιλοδοξεί να βάλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρέδωσε το σχετικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη, στο Κογκρέσο.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε πως το κλείσιμο της φυλακής αυτής ισοδυναμεί με «το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην αμερικανική ιστορία».

«Όταν καθίσταται σαφές ότι κάτι δεν λειτουργεί, ότι δεν είναι καλό για την ασφάλειά μας, πρέπει να αλλάζουμε πορεία», είπε ο Ομπάμα στο διάγγελμα που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι η φυλακή της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, είναι αντιπαραγωγική και, επιπροσθέτως, βλάπτει τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες. Η διατήρησή της, συνέχισε, αντίκειται στις αμερικανικές αξίες και υπονομεύει το κύρος των ΗΠΑ στον κόσμο.

Είναι «ευρέως παραδεκτό» εδώ και πολύ καιρό ότι το Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει, δήλωσε ακόμη, υπενθυμίζοντας ότι το Κογκρέσο έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί να δώσει την έγκρισή του σε μια τέτοια ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναμένεται να γίνει η μεταγωγή 35 κρατουμένων -από τους 91 που σήμερα κρατούνται στο Γκουαντάναμο -σε άλλες χώρες ενώ ταυτόχρονα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για τους υπόλοιπους, ώστε να διαπιστωθεί αν γίνεται να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες και κάποιοι ακόμη.

Για όσους απομείνουν τελικά, ο Ομπάμα είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να βρεθούν «ασφαλείς τοποθεσίες» για την κράτησή τους. 

Όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας το σχέδιο κατονομάζει 13 φυλακές εντός της επικράτειας των ΗΠΑ οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των κρατουμένων που θα μεταφερθούν από την Κούβα, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το κόστος του κλεισίματος της φυλακής στην αμερικανική βάση της Κούβας και της μεταγωγής των κρατουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 290-475 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το ετήσιο κόστος για τη φιλοξενία των κρατουμένων σε αμερικανικές φυλακές ενδέχεται να είναι μικρότερο κατά 65-85 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το κόστος της παραμονής τους στο Γκουαντάναμο, κάτι που σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να κάνει απόσβεση μέσα σε 3-5 χρόνια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι εντός των επόμενων μηνών θα μεταφερθούν από το Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες περίπου 35 κρατούμενοι, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλους του έτους θα παραμένουν λιγότεροι από 60 άνθρωποι στη φυλακή αυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι μπορούν να κρατηθούν με ασφάλεια στο αμερικανικό έδαφος οι υπόλοιποι 30-60 κρατούμενοι.

Η κυβέρνηση ελπίζει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να επιτραπεί η μεταγωγή των κρατουμένων στις ΗΠΑ, όμως ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.