Στο ιταλικό υπουργείο Eξωτερικών εκλήθη εκτάκτως σήμερα ο αμερικανός πρέσβης στην χώρα, μετά τις αναφορές στον Τύπο ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούσε τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την περίοδο 2008 -2011, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του ιταλικού ΥΠΕΞ ο πρέσβης John Phillips επρόκειτο να μεταβεί στο υπουργείο σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica η NSA παρακολουθούσε τον μεγιστάνα, πρώην πρωθυπουργό, την περίοδο που η κυβέρνησή του δεχόταν πιέσεις στο απόγειο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, όπως διέρρευσε από τον αποκαλυπτικό ιστότοπο Wikileaks

«Θα ζητήσουμε να μας δοθούν οι πρέπουσες πληροφορίες και εξηγήσεις σε όλα τα θεσμικά επίπεδα, κάνοντας και τα επίσημα βήματα που απαιτούνται», δήλωσε, σχετικά, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας είχε ξεκινήσει έρευνα μετά τις καταγγελίες για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από την NSA, αλλά έκλεισε ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2015, ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να σταθούν στο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι, τόνισε ότι «δεν αποκλείεται, ο πελάτης του να καταθέσει μήνυση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές». Ο δε εκπρόσωπος της Φόρτσα Ιτάλια στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέττα, ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να πράξει ό,τι επιβάλλεται, ασχολούμενη σε βάθος με το θέμα.
 
Στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συγκαταλέγονται συνομιλίες του συμβούλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο Βαλεντίνι, λίγο πριν την παραίτηση του «μίστερ τιβί», στις 12 Νοεμβρίου του 2011, αλλά και επικοινωνία του ίδιου του Ιταλού κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού, με τον τότε Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, σε περίοδο κατά την οποία οι ισραηλοαμερικανικές σχέσεις διέρχονταν κρίση.
 
Πολλά μέλη του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, τονίζουν ότι οι τελευταίες αυτές αποκαλύψεις, ενισχύουν έμμεσα όσους υποστηρίζουν ότι ο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε σε παραίτηση από ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, αφού υποβλήθηκε σε σημαντική πολιτική και διπλωματική πίεση.