Άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία ζήτησαν οι ηγέτες της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. «Ανακοινώθηκε μια εκεχειρία η οποία θα πρέπει να τηρηθεί απαραιτήτως και, όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο», είπε ο Φρανσουά Ολάντ στους δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας, που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Και οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και ιδίως στο Χαλέπι. Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι η συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίηση ότι θα είναι ενδεχομένως δύσκολο να παραμείνει η Συρία ενιαίο κράτος εάν δεν τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες.

«Ενδεχομένως θα είναι πολύ αργά να παραμείνει η Συρία ενιαίο κράτος εάν περιμένουμε για πολύ ακόμα» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας με θέμα τον ετήσιο προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζον Κέρι επέμεινε εξάλλου ότι θα είναι λάθος της Ρωσίας ή οποιαδήποτε άλλης πλευράς που συμφωνήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός να παραβιάσει αυτήν την εκεχειρία και υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις.

«Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι θα υπάρξει ατιμωρησία στην περίπτωση που παραβιάσει (τη συμφωνία)… κάνει μεγάλο λάθος» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αφού ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ, σχολίασε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε επίπτωση στους παραβάτες της εκεχειρίας υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικές συζητήσεις σχετικά με ένα σχέδιο Β στην περίπτωση που δεν πετύχουμε στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα άλλωστε ο Τζον Κέρι επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα γνωρίζουν το επόμενο διάστημα εάν η προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, θα τηρηθεί και στην περίπτωση που μια πολιτική μετάβαση δεν εκτυλιχθεί στη Συρία υπάρχουν και οι επιλογές που προβλέπει ένα «σχέδιο Β».

«Την απόδειξη θα την δούμε σε επίπεδο ενεργειών που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες» σημείωσε ο Κέρι.