Ετοιμότητα να συμβάλει στην κατάπαυση του πυρός στην Συρία εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα τόσο με τη Δαμασκό όσο και με το Κρεμλίνο.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ένα σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους. Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο, εξαιρεί τις εχθροπραξίες της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και Μέτωπο Άλ Νούσρα.

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον ένα πραγματικό βήμα μπροστά, που θα μπορούσε κατά τον ίδιο να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τη δράση κατά της τρομοκρατίας.

Πούτιν και Άσαντ, που συνομίλησαν τηλεφωνικά, υπογράμμισαν τη σημασία μιας συνεχόμενης «ασυμβίβαστης» μάχης κατά του ISIS, του Άλ Νούσρα και άλλων παραστρατιωτικών ομάδων, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε το Κρεμλίνο χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Η συριακή προεδρία δεν έκανε καμιά αναφορά πάντως σε λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία ζήτησαν στο μεταξύ οι ηγέτες της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. 

«Διάφορες πτυχές της συριακής κρίσης συζητήθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας για τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία από τις 27 Φεβρουαρίου 2016», αναφέρει μεταξύ άλλων το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

«Η Μόσχα και η Δαμασκός έχουν παρόμοιες απόψεις σε πολλά θέματα για το τι συμβαίνει και σχετικά με τις προοπτικές ενός πολιτικού συμβιβασμού, αλλά αυτές οι απόψεις δεν είναι απόλυτα απαράλλακτες. Φυσικά και υπάρχουν διαφορές».

 

Με πληροφορίες από Reuters, TASS