Την πρόθεση της Ουγγαρίας να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τις υποχρεωτικές από την ΕΕ ποσοστώσεις μεταναστών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

«Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο δημόσιο αίσθημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή ποσοστώσεων μετεγκατάστασης μεταναστών χωρίς την υποστήριξη του λαού, ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μιλώντας σε συνέδριο.

«Οι μεταναστευτικές ποσοστώσεις θα αναδιαμόρφωναν τον εθνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό χάρτη της Ουγγαρίας και της Ευρώπης συνολικά», επισήμανε ο Όρμπαν, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Η απόφαση αυτή έρχεται με τη σειρά της να τινάξει «στον αέρα» τη συμφωνία που έγινε στην ΕΕ, ενώ ήδη έχει οξυνθεί αρκετά το πρόβλημα στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και τη Σερβία, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες.

Ήδη εξάλλου άλλες χώρες έχουν προβάλει ανάλογες ενστάσεις με την Αυστρία να έχει θέσει ημερήσιο «πλαφόν» τους 80 αιτούντες άσυλο, την ώρα που η Πορτογαλία έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει περισσότερους απ’ όσους είχε συμφωνηθεί.