Συμφωνία για κυβέρνηση μειοψηφίας επετεύχθη στην Ισπανία μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών του PSOE και του κεντρώου Ciudadanos .

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν χθες ότι χρειάζονται «μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δικαιοσύνης, της αυτοδιοίκησης και τέλος του καθεστώτος ασυλίας των κοινοβουλευτικών, ώστε να «αναγεννηθεί η δημοκρατία».

Ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη ώστε να λάβει την επόμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αποδέχθηκε την πρόταση για μια «αναθεώρηση εξπρές» του Συντάγματος, την οποία αξίωσε μερικές ώρες νωρίτερα το κεντρώο κόμμα.

Ωστόσο, η εν λόγω συμφωνία θεωρείται από πολλούς παρατηρητές θεωρείται θνησιγενής καθώς ο εν λόγω συνασπισμός εξασφαλίζει 130 ψήφους σε σύνολο 350 εδρών της ισπανικής Βουλής, αριθμός που δεν αρκεί για ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσες.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το αριστερό Podemos ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τους σοσιαλιστές.

Η συμφωνία αυτή «εμποδίζει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας πλουραλιστικής κυβέρνησης για την αλλαγή«, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ίνιγκο Ερεχόν, ο «υπ' αριθμόν 2» του Podemos, προβλέποντας ότι ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης του PSOE, δεν θα καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Podemos, οι Σοσιαλιστές υιοθέτησαν τη φιλελεύθερη ιδεολογία του Ciudadanos κυρίως σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην εργασία και το πρόγραμμά τους δεν εγγυάται την προστασία των εργαζομένων, την ώρα που η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην οποία είχε προχωρήσει η δεξιά κυβέρνηση το 2012 είχε περιορίσει ήδη σημαντικά τα δικαιώματά τους.

Η προγραμματική συμφωνία του PSOE με το Ciudadanos μας επαναφέρει στην οικονομική πολιτική από την οποία θέλαμε να ξεφύγουμε», πρόσθεσε.