Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι επιδεικνύουν «ρατσισμό» στην προσπάθειά τους να «απονομιμοποιήσουν» την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπέρνι Σάντερς έκανε δηλώσεις χθες το βράδυ (τοπική ώρα) σ' ένα φόρουμ οργανωμένο από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ενόψει των προκριματικών εκλογών στη Νότια Καρολίνα στις οποίες θα αντιμετωπίσει την Χίλαρι Κλίντον.

Αναφέρθηκε στη θέση των λεγόμενων «birthers», ένας από τους πιο επιφανείς εκ των οποίων είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που υποστηρίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος γεννήθηκε το 1961 στη Χαβάη από πατέρα Κενυάτη και μητέρα Αμερικανίδα, είχε γεννηθεί στο εξωτερικό και συνεπώς δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

«Μπορείτε να διαφωνείτε όσο θέλετε με τον Ομπάμα», δήλωσε ο 74χρονος υποψήφιος. «Όμως το να υποστηρίζει κάποιος ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος κέρδισε τίμιες και δίκαιες εκλογές, δεν ήταν ένας νόμιμος πρόεδρος, είναι κάτι που δυσφημεί πραγματικά το έθνος μας», είπε.

«Εδώ και επτά χρόνια παρεμβάλλονται εμπόδια στον πρόεδρο Ομπάμα σ' ένα επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε επίσης, προσθέτοντας πως η πιο πρόσφατη τέτοια περίπτωση προέκυψε με τον θάνατο ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου και τις έντονες αντιδράσεις πολλών ρεπουμπλικανών που δηλώνουν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τον διορισμό ενός αντικαταστάτη από τον πρόεδρο.