Κατά 30 δισ. δολάρια Αυστραλίας (19,5 δισ. ευρώ) θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες η Αυστραλία την επόμενη δεκαετία για να προστετέψει τα συμφέροντά της όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σπεύδουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ισχύος της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. 

Οι αυστραλιανές στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν στα 195 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας —ή το 2% του ΑΕΠ— ως το 2021-2022, καθώς η χώρα θα προχωρήσει σε αγορά νέων πολεμικών πλοίων, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικά, μαχητικών-βομβαρδιστικών αεροσκαφών και υποβρυχίων, είπε ο Τέρνμπουλ στην Καμπέρα. 

Το στρατηγικό σχέδιο για την άμυνα της Αυστραλίας λαμβάνει υπόψη το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή, ειδικά την οικονομική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας και τη νέα προσοχή που δίνει η Ουάσινγκτον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, πρόσθεσε ο Τέρνμπουλ.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η κυρίαρχη παγκόσμια στρατιωτική δύναμη για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Θα συνεχίσει να είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Αυστραλίας», σημείωσε ο Τέρνμπουλ, υπενθυμίζοντας τη μακρόχρονη διμερή συμμαχική σχέση, ενώ πρόσθεσε ότι «η παρουσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εγγυάται τη σταθερότητα της περιοχής μας».