Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως το σχέδιο της Ουγγαρίας να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα αναφορικά με τις προτάσεις της ΕΕ να κατανεμηθούν οι αιτούντες άσυλο σε όλη την Ένωση βάσει ποσοστώσεων μπορεί να αντιβαίνει στη συμφωνημένη στρατηγική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς αυτό συμβιβάζεται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχει συμφωνηθεί απ' όλα τα κράτη μέλη, της Ουγγαρίας περιλαμβανομένης, βάσει των συνθηκών της ΕΕ», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μια εκπρόσωπος του της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, λέγοντας πως η Επιτροπή αναμένει διευκρινίσεις από τη Βουδαπέστη σχετικά με την πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Την πρόθεση της Ουγγαρίας να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τις υποχρεωτικές από την ΕΕ ποσοστώσεις μεταναστών, ανακοίνωσε χθες ο Όρμπαν, χωρίς ωστόσο  να προσδιορίσει ημερομηνία.

«Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο δημόσιο αίσθημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή ποσοστώσεων μετεγκατάστασης μεταναστών χωρίς την υποστήριξη του λαού, ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μιλώντας σε συνέδριο.