Η κυβέρνηση συμμαχίας της Ιρλανδίας μοιάζει να οδεύει προς ήττα στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ίσως δεν αναδειχθεί καθαρός νικητής.

Οι εκλογές, οι οποίες για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές αποτελούν ένα άτυπο δημοψήφισμα για το πώς θα έπρεπε να κατανεμηθούν τα κέρδη της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα στήριξης, ίσως αναγκάσουν τα δύο μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα να εξετάσουν την πιθανότητα να σχηματίσουν μια, οπωσδήποτε ασταθή, κυβέρνηση συμμαχίας.

Το αποτέλεσμα θα δείξει αν η δέσμευση του πρωθυπουργού Έντα Κένι να «συνεχίσει την ανάκαμψη» της οικονομίας —μια υπόσχεση η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ενέπνευσε και πολύ— θα μπορέσει να μεταπείσει τους αναποφάσιστους.

«Ωραία θα ήταν αν κάποιος παρουσίαζε το όραμά του, ξέρετε τώρα, το παθιασμένο του όραμα», σχολίασε η Λόρνα Ουόλις, κάτοικος Δουβλίνου, προσθέτοντας πως θα ψηφίσει ανεξάρτητους.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το ποσοστό των Εργατικών, του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχει κατακρημνιστεί, ενώ το Φίνε Γκαέλ του Κένι έχει δει το μικρό προβάδισμά του να συρρικνώνεται. Το ποσοστό των δύο κομμάτων μαζί έχει μειωθεί στο 33 ως 37% των προθέσεων ψήφου. Αυτό συγκρίνεται με το 41 ως 42% που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν είναι αναγκαίο για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, επιδιώκοντας την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών ή μικρών κομμάτων.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και οι πρώτες από τις 157 έδρες της Βουλής θα κριθούν νωρίς το απόγευμα. Τα οριστικά, επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.