ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Δεν επιβεβαιώνουμε τις σημερινές επιδρομές στη Συρία

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2016, 13:58 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2016, 15:26
Μόσχα: Δεν επιβεβαιώνουμε τις σημερινές επιδρομές στη Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Εξακολουθεί ακάθεκτη η Ρωσία τους βομβαρδισμούς σε ''τρομοκρατικές οργανώσεις'' στην Συρία, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει τις σημερινές επιδρομές, οριακά πριν από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες που θέλουν κάτι τέτοιο ''δεν στηρίζονται σε κανένα αξιόπιστο στοιχείο''

Εξακολουθεί ακάθεκτη η Ρωσία τους βομβαρδισμούς σε ''τρομοκρατικές οργανώσεις'' στην Συρία, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει τις σημερινές επιδρομές, οριακά πριν από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες που θέλουν κάτι τέτοιο ''δεν στηρίζονται σε κανένα αξιόπιστο στοιχείο''. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: 

Βεβαίως, η ρωσική αεροπορία συνεχίζει την επιχείρησή της στη Συρία. Υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού και στοχεύει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, η επιχείρησή μας δεν θα σταματήσει.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα από τα σημεία της συμφωνίας μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι αναφορές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς σήμερα εναντίον προπυργίων ανταρτών "δεν στηρίζονται σε κανένα δεδομένο".

"Ξέρουμε ότι το Παρατηρητήριο έχει ήδη δώσει επανειλημμένα πληροφορίες που, δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν και δεν στηρίζονταν σε κανένα αξιόπιστο στοιχείο", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Την ίδια στιγμή, η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε σήμερα πως οι ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, διάρκειας δύο εβδομάδων, που ξεκινά απόψε τα μεσάνυχτα, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν πρέπει να εξαπολύσουν επιθέσεις με το πρόσχημα ότι πολεμούν την τρομοκρατία.

"Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) επιβεβαιώνει τη συμφωνία των παρατάξεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και της ένοπλης αντιπολίτευσης σε μια προσωρινή εκεχειρία από τα μεσάνυχτα", ανέφερε ανακοίνωση της HNC.

Η HNC ανέφερε πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το "προτεινόμενο κείμενο προκειμένου να συνεχίσουν τις εχθρικές επιχειρήσεις εναντίον των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τη δικαιολογία ότι πολεμούν την τρομοκρατία".

Η "τεράστια πλειονότητα" των ένοπλων οργανώσεων που αναμενόταν να συμμετάσχουν στην παύση των εχθροπραξιών στη Συρία έχουν διαμηνύσει ότι θα το κάνουν, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Δεν είναι σαφές αν κάποιες οργανώσεις έχουν αρνηθεί να τηρήσουν την εκεχειρία. Βάσει των όρων της συμφωνίας, οι ένοπλες οργανώσεις έπρεπε να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους [στην εκεχειρία] στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία όχι αργότερα από τις 12:00 ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας).

Η Ρωσία έχει λάβει πληροφορίες ότι όλα τα μέρη που αναμένονταν να λάβουν μέρος στην παύση των εχθροπραξιών στη Συρία έχουν πει ότι θα το κάνουν, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μιλώντας σε μια συνάντηση με αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Πούτιν είπε πως η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία θα είναι δύσκολη, αλλά δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές.

Αντιλαμβανόμαστε και συνειδητοποιούμε πλήρως ότι θα είναι μια δύσκολη διαδικασία ίσως ακόμη και αντιφατική, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια ειρηνική διευθέτηση" της σύγκρουσης, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε, ωστόσο, να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων "τρομοκρατικών οργανώσεων" που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΗΕ και οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

"Η αδυσώπητη μάχη κατά των οργανώσεων αυτών θα συνεχιστεί βεβαίως. Έχω την ελπίδα ότι οι αμερικανοί εταίροι μας συμμερίζονται επίσης αυτή την αρχή", είπε.

Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία αναμένει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηρίξει ένα ψήφισμα που θα επικυρώνει τη σχεδιαζόμενη "παύση των εχθροπραξιών" στη Συρία, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% πως το σχέδιο εκεχειρίας θα εφαρμοστεί

Ο Σεργκέι Λαβρόφ χρησιμοποίησε επίσης τη συνέντευξη Τύπου για να καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να αποφύγουν την "ασάφεια" όσον αφορά ένα "Σχέδιο Β'" για τη Συρία και να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα πραγματοποίησης χερσαίας επιχείρησης εκεί.