Έτοιμες να σεβαστούν την εκεχειρία στη Συρία εμφανίζονται οι περισσότερες ένοπλες οργανώσεις που εμπλέκονται στον εμφύλιο, την ώρα που η Τουρκία απειλεί τους κούρδους ακόμα και με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τις σημαντικές ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης σε όλη τη Συρία οι οποίες, είτε μέσω της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, είτε απευθείας σε εμάς, έχουν επιβεβαιώσει ότι αποδέχονται τους όρους της εκεχειρίας», είπε αξιωματούχος.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που ούτως ή άλλως είχε αποκλειστεί από τη συμφωνία αυτή αφού η Δύση το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, απέρριψε την εκεχειρία και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του. Ο ηγέτης του, ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, προειδοποίησε μάλιστα ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου.

«Ω, στρατιώτες του Σαμ (σ.σ. Συρία), ο Θεός σας τίμησε με έναν μεγάλο ιερό πόλεμο σε ευλογημένη γη (...) για αυτό ενισχύστε την αποφασιστικότητά σας και εντείνετε τα πλήγματά σας και μην αφήνετε τα αεροπλάνα τους και το μεγάλο αριθμό (στρατιωτών) να σας φοβίσουν», είπε σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Orient News TV.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να λάβει πρόσθετα μέτρα σε βάρος των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας, τους οποίους βομβαρδίζει το τουρκικό πυροβολικό, και δεν αποκλείει τη διεξαγωγή επιδρομών από την τουρκική πολεμική αεροπορία, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, λίγες ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε ξένους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος τύπου του πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και τον ένοπλο βραχίονά του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες, καθώς συνδέονται με τους Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

«Έχουν πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση αποβαίνει προς όφελός των ίδιων. Έχουν την υποστήριξη των Αμερικανών, του Άσαντ (του προέδρου της Συρίας) και των Ρώσων» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Ο Καλίν παραδέχθηκε βέβαια ότι έχουν καταγραφθεί τριβές στις σχέσεις των Κούρδων της Συρίας με την Ουάσιγκτον και επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική ηγεσία έχει υιοθετήσει μια πιο «προσεκτική» προσέγγιση αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει στις κουρδικές δυνάμεις της Συρία.

«Παρατηρώ ορισμένες διαφοροποιήσεις (…) όμως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει» προσέθεσε.

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τις τελευταίες 10 ημέρες θέσεις του YPG κοντά στην τουρκική μεθόριο, στο πλαίσιο αντιποίνων, σύμφωνα με την Άγκυρα στις επιθέσεις που πραγματοποιεί αυτή η παραστρατιωτική ομάδα.

«Θα λάβουμε μέτρα στη (συριακή) μεθόριο. Θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν η κατάσταση επιδεινωθεί» προειδοποίησε ο Καλίν.