current views are: 10

26 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση21:28

Διεθνή ΜΜΕ: Το προσφυγικό οδηγεί σε αυτοκαταστροφή την Ευρώπη

Εκτενή αναφορά στο προσφυγικό κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Ταυτόχρονα προειδοποιούν για αυτοκαταστροφή της Ευρώπης.

Δημοσίευση 21:28’

Εκτενή αναφορά στο προσφυγικό κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Ταυτόχρονα προειδοποιούν για αυτοκαταστροφή της Ευρώπης.

Εκτενή αναφορά στο προσφυγικό κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Ταυτόχρονα προειδοποιούν για αυτοκαταστροφή της Ευρώπης.

«Δεν πρόκειται για ελληνικό αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, όμως βλέπουμε την «αλληλεγγύη» να «φεύγει από το παράθυρο», σχολιάζει η αναλύτρια Μέγκαν Γκριν στους New York Times.

«Φόβοι ότι η ΕΕ οδηγείται σε αυτό-καταστροφή στη μεταναστευτική κρίση» αναφέρει το CNBC.

«Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αποκλείσουν την Αθήνα δεν έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση ή το χρέος, έχουν να κάνουν με τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό έναντι της Ελλάδας. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας θα ενίσχυε την προκατάληψη ότι η Ελλάδα είναι μη ευρωπαϊκή. Και η Ευρώπη θα ανακάλυπτε σύντομα ότι ένας τέτοιος συλλογικός αυτοακρωτηριασμός δεν προωθεί τους δημοκρατικούς σκοπούς.  Αρνούμενη στους Έλληνες το δικαίωμα να αποκαλούνται πραγματικοί Ευρωπαίοι και αναπαράγοντας ταπεινώσεις του παρελθόντος, η Ευρώπη ανοίγει την πόρτα στον φασισμό που εκφράζει η Χρυσή Αυγή»,  γράφει στο Foreign Policy o Μ. Χέρτζφελντ καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Harvard.

«Ορθολογικές λύσεις για την προσφυγική κρίση έχουν προταθεί προ πολλού και περιλαμβάνουν την επανεγκατάσταση προσφύγων ανά την Ευρώπη, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την συμφωνία με την Τουρκία και τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών όταν διαπιστώνεται πως δεν δικαιούνται ασύλου. Αυτό που λείπει δεν είναι το σενάριο, αλλά η εφαρμογή του. Οι γέφυρες πρέπει να αποκατασταθούν και όχι να ανακαλούνται πρέσβεις. Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα πρέπει να καταγράφονται και να προστατεύονται σωστά και όχι να προωθούνται αλλού. Οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις ίσως δημιουργούν την εντύπωση ότι προέχει η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, ισχύει όμως το αντίθετο. Η ΕΕ είναι μία πλούσια λέσχη με 500 εκατομμύρια κατοίκους και οφείλει να μπορεί να διαχειριστεί την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων απελπισμένων. Αυτό θα συμβεί μόνο συλλογικά και μετά από στενές και ψύχραιμες διαβουλεύσεις – και όχι με πανικόβλητες και μεμονωμένες ενέργειες που απλά επιδεινώνουν το πρόβλημα» γράφει o Guardian.

H Welt, το Stern , η SZ αναφέρονται στις δηλώσεις του διευθυντή της Καγκελαρίας Πίτερ Αλτμάγιερ ο οποίος ζήτησε την κοινή στήριξη της Ελλάδας από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα νόημα το να βρισκόμαστε σε ανοικτή διαμάχη», δήλωσε στο ARD αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει από τη συνεννόηση της Αυστρίας με τα βαλκανικά κράτη για το κλείσιμο των συνόρων. Το σημαντικό είναι να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατόν καταλύματα για τους πρόσφυγες στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα. Αν η ελληνική πλευρά χρειάζεται βοήθεια, θα πρέπει να γίνει επ’ αυτού συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο Αλτμάγιερ.

«Μπορεί κανείς να αντιληφθεί την οργή της Ελλάδας, ακόμη κι αν είναι γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν δεν κατέβαλαν και μεγάλη προσπάθεια να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» γράφει η FAZ .

«Η συνάντηση των βαλκανικών χωρών χωρίς την παρουσία της Ελλάδας ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος»  καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να λύσει την προσφυγική κρίση χωρίς τη βοήθεια της Αθήνας, γράφει η Welt.

«Αυτό που μηχανεύτηκαν οι χώρες των Βαλκανίων με την Αυστρία επιτρέπει στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο να ακολουθήσει την πολιτική μιζέρια – τα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν φυσικά να κατανείμουν 160000 πρόσφυγες από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, αλλά δεν τήρησαν τίποτα απ’ όλα αυτά, γράφει το Focus.

«Πιστεύοντας σε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ηγέτες της Ευρώπης καθόρισαν προθεσμία μέχρι την άνοιξη για να δοθεί μια απάντηση στην προσφυγική κρίση. Ωστόσο η πραγματικότητα τους ξεπερνά, καθώς πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη συρρεύσει στην Ελλάδα και σχεδόν 10.000 στην Ιταλία. Η πρωτοβουλία της Αυστρίας με τα Δυτικά Βαλκάνια, ανέθεσε στην ΠΓΔΜ να πράξει ότι δεν μπόρεσε η ΕΕ με την Ελλάδα και την  Ιταλία. Η λύση αυτή δεν είναι ιδανική, καθώς η πίεση που δημιουργείται έτσι στην Ελλάδα, ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασθενέστερων χωρών της ΕΕ. Αλλά τουλάχιστον αυτό είναι ένα σχέδιο συντονισμένης δράσης. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο πολιτικό μέτωπο προτείνοντας δημοψήφισμα σχετικά με την κατανομή των προσφύγων. Ωστόσο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν εντολή να επιβάλλουν την επιλογή τους στους πολίτες. Η νομιμοποίηση της ΕΕ εξαρτάται από την επιτυχία της. Οι ισχυροί της ΕΕ, Ολάντ και Μέρκελ , γνωρίζουν άραγε ότι διακυβεύεται η επιβίωση της; γράφει η Le Figaro σε κύριο άρθρο της .


σχετικα αρθρα