Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε σήμερα "εξαιρετικά ανησυχητικές" τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν χθες στο κοινοβούλιο του Κοσόβου με αφορμή την εκλογή του Χασίμ Θάτσι στην προεδρία της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Οι σκηνές των οποίων γίναμε μάρτυρες χθες (Παρασκευή) στο ημικύκλιο σε μια τέτοια διαδικασία είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Οι πράξεις βίας υπό οποιαδήποτε μορφή όποιος κι αν είναι δράστης τους είναι απαράδεκτες. Η εμπρηστική ρητορική το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει τον διχασμό και να κάνει δυσκολότερο τον διάλογο". Οι πολιτικοί ηγέτες του Κοσόβου πρέπει να "δράσουν συλλογικά για να κατευνάσουν τις εντάσεις", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Χασίμ Θάτσι, πρώην αντάρτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Κοσόβου (2008-2014), εξελέγη χθες πρόεδρος από τους βουλευτές στο τέλος μιας τεταμένης ημέρας που σημαδεύτηκε από επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών μέσα στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση προσπάθησε να αποτρέψει την ψηφοφορία πετώντας εκ νέου δακρυγόνα μέσα στην αίθουσα, μια πρακτική που οι βουλευτές της χρησιμοποιούν από τον Οκτώβριο για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, παραλύοντας ουσιαστικά τις εργασίες του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία κατέστη δυνατόν να αρχίσει έπειτα από μια διακοπή της συνεδρίασης, η οποία επέτρεψε να απομακρυνθούν δια της βίας από την αίθουσα ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το Κόσοβο δεν είναι μέλος της ΕΕ και οι Βρυξέλλες έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε νέα διεύρυνση πριν από το 2020. Ωστόσο, η ΕΕ έτεινε το χέρι στην Πρίστινα, τον Οκτώβριο του 2015, με την υπογραφή μιας "συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης", πρώτο βήμα στη μακρά ενταξιακή διαδικασία.