Περί τις 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τους πολέμους και για να ζητήσουν "ασφαλή περάσματα" για να σταματήσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Πίσω από πανό με το σύνθημα #safepassage now!, που ήταν και το μότο της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές φορούσαν σωσίβια ή θερμαντικές κουβέρτες για να καταγγείλουν τις συνθήκες της θαλάσσιας διέλευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάλογες διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, τη Δρέσδη, το Φλένσμπουργκ και το Αμβούργο, όπου οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ που έγραφαν "ούτε χώρες, ούτε σύνορα" και "είμαστε όλοι άνθρωποι", ενώ ανέμιζαν αφγανικές σημαίες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, τοπικές οργανώσεις, κόμματα της αριστεράς και της άκρας αριστεράς συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αυτές.

Στο Παρίσι, περί τα 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπυμπλίκ.

Οι βελγικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την κινητοποίηση #safepassage now εξηγούν στην ιστοσελίδα τους στο Ιντερνετ ότι ζητούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν δράση για το άνοιγμα ασφαλών περασμάτων για όσους αναζητούν προστασία, για να μην υπάρξουν "άλλοι νεκροί στα σύνορά μας", μετά τους "363" νεκρούς του 2016 στη Μεσόγειο.