Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα να επιβληθεί εμπάργκο όπλων σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, μη εξαιρουμένης της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, τους οποίους θεωρεί ενεργούμενα του Ιράν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση διατύπωσε την έκκληση αυτή ενόψει της διεθνούς συνόδου στη Γενεύη για τη Συνθήκη για το Εμπόριο των Όπλων.

Η ΜΚΟ υπογράμμισε ότι έχει καταγράψει σωρεία κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και εγκλήματα πολέμου, μετά την κλιμάκωση της σύρραξης, τον Μάρτιο του 2015.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «καλεί όλα τα κράτη να εγγυηθούν ότι κανένα από τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη δεν θα προμηθεύεται —άμεσα ή έμμεσα— όπλα, πυρομαχικά, εξοπλισμούς ή στρατιωτικές τεχνολογίες (...) ωσότου να τερματιστούν οι παραβιάσεις αυτές».

Η οργάνωση καλεί να επιβληθεί «ένα εμπάργκο που να πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τις υφιστάμενες διεθνείς κυρώσεις», οι οποίες, βάσει της απόφασης 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Απρίλιος 2015), πλήττουν τους αντάρτες Χούτι και τους συμμάχους τους, τις μονάδες του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωσή της στη μη δεσμευτική απόφαση που υιοθετήθηκε την 25η Φεβρουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλεί να επιβληθεί εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, «αλλά όχι σε άλλα μέρη» της σύγκρουσης.

«Ένα εμπάργκο όπλων πρέπει να αποκλείσει κάθε πώληση όπλων σε όλα τα μέρη που λαμβάνουν μέρος στη σύρραξη στην Υεμένη, αλλιώς παραμένει ο πολύ σοβαρός κίνδυνος τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν εγκλήματα πολέμου ή άλλες κατάφωρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου, επισήμανε η ΜΚΟ.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε εκ νέου αυτόν τον μήνα για τον κίνδυνο «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην Υεμένη, όπου πάνω από 6.100 άνθρωποι, από τους οποίους οι μισοί ήταν άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 30.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί μετά την επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική ηγεσία στη χώρα πέρσι τον Μάρτιο.