Στους 36 ανήλθαν οι νεκροί από το μπαράζ εκρήξεων σε ανθρακωρυχείο κοντά στην πόλη Βόρκουτα της βόρειας Ρωσίας, που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.

Η τραγωδία άρχισε όταν διαρροή μεθανίου προκάλεσε δύο ισχυρές εκρήξεις στις στοές. Τέσσερις εργάτες έχασαν επί τόπου τη ζωή τους ενώ ακόμα 26 ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν.

Ύστερα από πολλές προσπάθειες, τα σωστικά συνεργεία κατόρθωσαν να σώσουν 80 από τους 110 εργάτες που βρίσκονται στο ορυχείο την ώρα που σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Ωστόσο, οι προσπάθειες εντοπισμού των αγνοούμενων έληξαν με τραγικό τρόπο την Κυριακή, όταν τρίτη έκρηξη στις στοές προκάλεσε το θάνατο πέντε διασωστών και ενός ακόμα ανθρακωρύχου.

Ο υπουργός Έκτακτων Αναγκών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πουσκόφ δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει ελπίδα για τους 26 αγνοούμενους, οι οποίοι θεωρούνται νεκροί.

«Οι συνθήκες στο κομμάτι του ορυχείου που έχει πληγεί δεν επιτρέπουν σε κανέναν να επιβιώσει [...] Στον υπόγειο χώρο όπου βρίσκονται οι 26 ανθρακωρύχοι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχει οξυγόνο», είπε ο κ. Πουσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.