Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσφυγική κρίση, καθώς η πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο τους πρώτους δύο μήνες του 2016, πέρασαν τη Μεσόγειο 110.000 άνθρωποι με προορισμό την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ πέρυσι το ίδιο ταξίδι έκαναν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου, στις λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται η αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την ροή των προσφύγων/μεταναστών, η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα προκειμένου να διαχειριστεί τις αφίξεις, αλλά και το σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συνέχεια, το Bloomberg παραθέτει τέσσερα διαγράμματα που δείχνουν πως η προσφυγική κρίση δεν έχει τελειώσει.

Ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που περνούν τη Μεσόγειο κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, όταν περίπου 220.000 άνθρωποι έκαναν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αν και τα ταξίδια αυτά περιορίστηκαν λίγο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, το σύνολο του Φεβρουαρίου είναι ήδη απ' ότι τα τελικά στοιχεία του Μαΐου, όταν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες και η θάλασσες πιο ήρεμες, ενώ είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (44.024 φέτος τον Φεβρουάριο από 7.271 πέρυσι).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Η ΕΕ συμφώνησε σε μια «σημαντική, αν και μερική, μείωση της πίεσης προς τα κράτη μέλη που επηρεάζονται περισσότερο» και σε αλληλεγγύη προς αυτούς που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των αφίξεων προσφύγων/μεταναστών, συμφωνώντας να μοιραστούν το βάρος. Πέντε μήνες αργότερα, καθώς οι κυβερνήσεις «σέρνουν τα πόδια τους» και αλληλοκατηγορούνται, το σχέδιο έχει αποτύχει και ο στόχος της μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων παραμένει ανεκπλήρωτος.

Οι αρχές της Ουγγαρίας υποστηρίζουν πως τον Σεπτέμβριο, έως και 10.000 πρόσφυγες/μετανάστες περνούσαν στη χώρα. Αυτό σταμάτησε όταν η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν αποφάσισε να σηκώσει φράχτες, πρώτα στα σύνορα με τη Σερβία και μετά με την Κροατία. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Αν και άλλες χώρες της περιοχής συνεχίζουν να βλέπουν τις αφίξεις εκατοντάδων ανθρώπων ημερησίως –ακόμα και τον χειμώνα- στην Ουγγαρία οι αφίξεις είναι ελάχιστες. 

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μιλώντας στις αρχές του μήνα σε συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, τόνισε πως η προσφυγική κρίση της Ευρώπης δεν έχει τις ρίζες της μόνο στη Συρία. «Η πλημμύρα των απελπισμένων μεταναστών εκτείνεται πλέον πέραν της Μέσης Ανατολής», δήλωσε. «Οι μισοί από αυτούς έρχονται από περιοχές εκτός Συρίας –Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν. Άρα τα βάρη της Ευρώπης, που ήδη αντιμετωπίζει περίπλοκες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις, είναι ακόμα πιο έντονα», πρόσθεσε.