Με επιθετικά τουφέκια θα εξοπλιστούν για πρώτη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις του Παρισιού ώστε να μπορούν να απαντούν αποτελεσματικά σε πυρά όπλων τύπου καλάσνικοφ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, τρεις και πλέον μήνες μετά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Ορισμένοι εγκληματίες με τους οποίους έρχεστε αντιμέτωποι δεν διστάζουν πλέον να κάνουν χρήση εναντίον σας βαρέων όπλων, πραγματικών όπλων πολέμου κατά των οποίων πρέπει να διαθέτετε τα προσήκοντα μέσα ανταπόδοσης και προστασίας» δήλωσε ο υπουργός ενώπιον στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Παρίσι.

Οι μονάδες πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας στο Παρίσι, κινητές μονάδες που επεμβαίνουν την ημέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα εξοπλιστούν για πρώτη φορά με 204 επιθετικά τουφέκια HK G 36, που χρησιμοποιούσαν έως σήμερα μόνο οι επίλεκτες δυνάμεις επέμβασης, όπως επίσης με 1.835 αλεξίσφαιρα γιλέκα και 241 ασπίδες ανθεκτικές στα πυρά των Καλάσνικοφ.

Σε αυτά τα νέα μέσα, στα οποία περιλαμβάνονται πιστόλια τύπου τέιζερ, εκτοξευτήρες σφαιρών από καουτσούκ και τηλεσκοπικών αμυντικών ράβδων, με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατομμύρια ευρώ. Η παράδοση των όπλων θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.

Οι μονάδες πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας «πρέπει να μπορούν να επεμβαίνουν όσο το δυνατόν ταχύτερα για να ενισχύουν τις πρώτες περιπολίες που στέλνονται, ιδίως στην περίπτωση που αντιμετωπίζουμε μαζικούς φόνους» υπογράμμισε ο Μπερνάρ Καζνέβ.