Σχέδιο για τον περιορισμό της ροής μεταναστών από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζεται να καταρτίσει η Ελβετία εάν δεν μπορέσει να επιτύχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το ζήτημα αυτό πριν παρέλθει η προθεσμία του Φεβρουαρίου του 2017, διεμήνυσε χθες ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πώς θα εφαρμοστεί το δεσμευτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Φεβρουαρίου του 2014 που προέβλεπε την επιβολή ποσοστώσεων στους μετανάστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση—κάτι που εάν επιβαλλόταν μονομερώς θα παραβίαζε τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται την ελευθερία κίνησης των υπηκόων των κρατών μελών της ΕΕ.

Το μέτρο που προέβλεπε το δημοψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί ως τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς και, καθώς δεν έχει ακόμη καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με της Βρυξέλλες, η Ελβετία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς δράσης.

«Κατά πάσα πιθανότητα, θα εισηγηθούμε μια μονομερή ρήτρα στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ελβετός ΥΠΕΞ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη έπειτα από μια ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας αναμένεται να υποβάλει σχετικό σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, ωστόσο ο Μπουρκχάλτερ επισήμανε πως επιθυμεί ακόμη να εξευρεθεί μια λύση από κοινού με την ΕΕ.

«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για αυτή τη συζήτηση, η οποία θα μπορούσε για παράδειγμα (...) να οδηγήσει σε μια συμφωνία το καλοκαίρι», είπε ο επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας.