Η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενδέχεται να αναλάβει καθήκοντα πριν από τις 23 Ιουνίου ώστε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών Πέντρο Πάσος Κοέλιο να συμμετάσχει ως πρωθυπουργός στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Ιουνίου, αναφέρουν σήμερα τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.
Χθες, Δευτέρα ο πρόεδρος Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα ζήτησε από τον Πάσος Κοέλιο να αρχίσει "αμέσως" τα διαβήματα για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης "πλειοψηφίας", χωρίς να περιμένει τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών που δεν θα γίνουν γνωστά παρά την 15η Ιουνίου.

"Είναι μια ασυνήθιστη απόφαση" που οφείλεται "στον επείγοντα χαρακτήρα" της κατάστασης της χώρας, υπογραμμίζει σήμερα ο πορτογαλικός Τύπος.

"Στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα το ταχύτερο δυνατόν", δήλωσε χθες το βράδυ ο Καβάκο Σίλβα.

"Αν δεν συμβεί τίποτε ασυνήθιστο στην καταμέτρηση των ψήφων των Πορτογάλων του εξωτερικού, πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει πριν από τις 23 ή στις 23", ημερομηνία κατά την οποία θα συνεδριάσει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε.

Αν αυτό δεν γίνει, η Πορτογαλία θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό που διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, τον Ζοζέ Σόκρατες, πρόσθεσε ο Καβάκο Σίλβα.

Σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, τα οποία αφορούν τις 226 από τις 230 έδρες του κοινοβουλίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξέλεξε 105 βουλευτές, έναντι 73 για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σόκρατες.

Το δεξιό κόμμα CDS-PP, με το οποίο ο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό, πήρε 24 έδρες, έτσι συνολικά η δεξιά έχει μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία 129 βουλευτών.