ΔΙΕΘΝΗ

Ύπατη Αρμοστεία: Στα πρόθυρα μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης η Ευρώπη

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2016, 15:16 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2016, 15:44
Ύπατη Αρμοστεία: Στα πρόθυρα μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης η Ευρώπη
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Υπατη Αρμοστεία καταγγέλλει τη συσσώρευση 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο.

Οι συνθήκες συνωστισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία, διαπιστώνει η Υπατη Αρμοστεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 131.724 άνθρωποι διέσχισαν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους 2016 τη Μεσόγειοξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που καταγράφηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2015.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι 131.724 άνθρωποι έκαναν το ταξίδι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, 122.637 από τους οποίους έφθασαν στην Ελλάδα, δηλαδή αριθμός μεγαλύτερος από τον συνολικό αντίστοιχο των πέντε πρώτων μηνών του 2015, δήλωσε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Επίσης, περί τους 410 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη από στέγαση, 8.500 από τους οποίους βρίσκονται στην Ειδομένη. Τουλάχιστον 1.500 κοιμήθηκαν την περασμένη νύκτα στο ύπαιθρο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Εξαιτίας του συνωστισμού στην συνοριακή περιοχή, υπάρχουν κίνδυνοι έλλειψης τροφίμων, καταλυμάτων, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής. Επίσης, εντάσεις δημιουργούνται μεταξύ των προσφύγων, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει δύο καταυλισμούς, στην περιοχή, που είναι ήδη υπερπλήρεις, είπε.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειρισθεί αυτήν την κατάσταση μόνη», συμπέρανε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας ζητώντας την εφαρμογή του σχεδίου επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη, που υιοθετήθηκε το 2015.