current views are: 7

1 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση14:33

Η ΠΓΔΜ υπερασπίζεται τη χρήση δακρυγόνων κατά μεταναστών

Την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά προσφύγων και μεταναστών που ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση, υπερασπίστηκε  ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Πόποσκι.

Δημοσίευση 14:33’

Την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά προσφύγων και μεταναστών που ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση, υπερασπίστηκε  ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Πόποσκι.

Την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά προσφύγων και μεταναστών που ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση ώστε να φτάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και να τους απωθήσουν στην προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα, υπερασπίστηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποσκι.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έριξε χθες δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων Σύρων και Ιρακινών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο φυλάκιο της Ειδομένης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είδαμε περίπου 400 νεαρούς να προσπαθούν να περάσουν δια της βίας στο έδαφος της χώρας μας από την Ελλάδα», δήλωσε ο Πόποσκι στο BBC και συμπλήρωσε ότι: «Αν οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι αντιμέτωπες με μια κατάσταση βίαιης απόπειρας από εκατοντάδες νεαρούς προκειμένου να περάσουν στο έδαφός μας χωρίς να θέλουν να καταγραφούν ή να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής, δεν νομίζω ότι αυτό συνάδει με ό,τι έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσει από τα σύνορα και να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν», είπε στη συνέχεια και τόνισε ότι κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετες τις χώρες μέλη της ΕΕ. «Μας είπαν ότι θέλουν ένα αξιόπιστο σύστημα όσον αφορά τους μετανάστες», ώστε να καταγράφονται οι υποψήφιοι για χορήγηση ασύλου, ανέφερε ο Πόποσκι και συμπλήρωσε πως «καθένας ανάμεσά μας θα πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την επικράτειά του».

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εξέφρασε φόβους για τυχόν «συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι». Στην αναμέτρηση αυτή, «η Σλοβενία στέλνει πίσω παράνομους μετανάστες προς την Κροατία, η Κροατία προς τη Σερβία και η Σερβία προς τη χώρα μας, κλπ.», εξηγεί και προσθέτει: «φοβάμαι μήπως ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφύγων».

Στο μεταξύ σήμερα συνεδρίσαν στο Βελιγράδι οι αστυνομικοί αρχηγοί χωρών των Βαλκανίων και της Αυστρίας για το προσφυγικό, στην οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει η Αθήνα μετά τις εξελίξεις που δημιούργησε η τελευταία ανάλογη σύσκεψη στο Ζάγκρεμπ.


σχετικα αρθρα