Πιο πολλές από ποτέ είναι οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καθώς έχουν υποβληθεί συνολικά 376, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2014, όταν οι υποψήφιοι ανέρχονταν σε 278.

Αν και ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων παραμένει "απόρρητος", είναι ήδη γνωστό ότι το Νόμπελ Ειρήνης διεκδικούν προσωπικότητες από τον πάπα Φραγκίσκο και την Άνγκελα Μέρκελ μέχρι τον Έντουαρντ Σνόουντεν αλλά και τον... Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ των υποψηφίων φέτος είναι μια γιαγιά και ένας ψαράς από τη Λέσβο καθώς και η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, για την προσφορά τους στους πρόσφυγες.

«Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πολλές συρράξεις και όπου υπάρχουν επίσης ορισμένες διαδικασίες που κινούνται σε πιο θετική πορεία», είπε ο Όλα Νιέλσταντ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, ανακοινώνοντας σήμερα τον αριθμό των υποψηφιοτήτων. «Προφανώς, όλα αυτά ενέπνευσαν πολλούς που έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και πρότειναν υποψηφίους», πρόσθεσε.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 228 πρόσωπα και 148 οργανισμούς, διευκρίνισε. Η ταυτότητα όλων αυτών παραμένει απόρρητη για 50 χρόνια εκτός και αν εκείνοι που τους πρότειναν (βουλευτές και υπουργοί, άλλοι Νομπελίστες, πανεπιστημιακοί καθηγητές) αποκαλύψουν δημοσίως την επιλογή τους.

Τα πέντε μέλη της Επιτροπής Νόμπελ που θα επιλέξουν τον φετινό νικητή συνεδρίασαν την Δευτέρα, για πρώτη φορά.

Το βραβείο, το οποίο μπορούν να μοιραστούν το πολύ τρία πρόσωπα ή οργανώσεις, θα ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου.