current views are: 8

1 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση19:26

Σφίγγουν τον κλοιό στην Ελλάδα οι βαλκανικές χώρες – Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα

Αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των προσφύγων αποφάσισαν σήμερα στη δεύτερη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι, οι αρχηγοί των αστυνομιών της Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ και της Αυστρίας.

Δημοσίευση 19:26’

Αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των προσφύγων αποφάσισαν σήμερα στη δεύτερη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι, οι αρχηγοί των αστυνομιών της Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ και της Αυστρίας.

Αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των προσφύγων αποφάσισαν σήμερα στη δεύτερη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι, οι αρχηγοί των αστυνομιών της Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ και της Αυστρίας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, στην σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ – όπως είπε – δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση η Ελλάδα και η Γερμανία.

Ο Ρέμπιτς, ανέφερε ότι «κατά την συνάντηση σήμερα εξετάστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Ζάγκρεμπ και έγινε εκτίμηση του ρίσκου για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κίνησης των προσφύγων».

Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας τόνισε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν την συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, με την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας – και εάν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν και στρατιωτικές δυνάμεις.

«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο μεταναστών» τόνισε ο ίδιος αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία 1000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπουν στη χώρα.

Στη σημερινή συνάντηση, τη δεύτερη του είδους έπειτα από εκείνη στο Ζάγκρεμπ, στις 18 Φεβρουαρίου, όταν είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία, αρνήθηκε να συμμετάσχει η Αθήνα, όπως ήταν ήδη γνωστό, αφού θα «νομιμοποιούσε» εμμέσως την προηγούμενη του Ζάγκρεπ.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία την οποία είχε καταγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ως μονομερή και εξωθεσμική ενέργεια, της οποίας οι αποφάσεις παραβίαζαν τα συμφωνηθέντα σχετικά με το θέμα των συνόρων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι μετά απ’ αυτή τη συνάντηση ΠΓΔΜ και Σερβία υιοθέτησαν αυστηρότερα μέτρα διέλευσης για σύρους και ιρακινούς πρόσφυγες, σε βαθμό που κάποιες μέρες ή να περνούν μερικές δεκάδες ή καθόλου, και έκλεισαν τα σύνορα σε Αφγανούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στην Ειδομένη από απελπισμένους πρόσφυγες και να δημιουργηθούν κινητά hot spots στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Σήμερα, στον καταυλισμό της Ειδομένης περιμένουν περίπου 8.500 πρόσφυγες  -ορισμένοι εδώ και πάνω από δέκα ημέρες- για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, ακινητοποιημένα βρίσκονται και τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ.

Στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων, η γειτονική χώρα πρόκειται να λάβει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την μεριά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουδέτερη ζώνη από την μεριά της Γευγελής έφθασαν χθες και σήμερα επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Ενδεικτική είναι η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt όπου εξέφρασε φόβους για τυχόν «συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι». Στην αναμέτρηση αυτή, «η Σλοβενία στέλνει πίσω παράνομους μετανάστες προς την Κροατία, η Κροατία προς τη Σερβία και η Σερβία προς τη χώρα μας, κλπ.», εξηγεί και προσθέτει:

Φοβάμαι μήπως ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφύγων…


σχετικα αρθρα