Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα παρακολουθήσει στα τέλη Μαρτίου έναν αγώνα μπέιζμπολ στην Κούβα, κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψής του στην νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κούβα την 21η και την 22η Μαρτίου, θα παρακολουθήσει έναν αγώνα επίδειξης στην Αβάνα ανάμεσα στον σύλλογο Tampa Bay Rays και την εθνική ομάδα της Κούβας.

Αυτός ο αμερικανικός σύλλογος θα είναι ο πρώτος της αμερικάνικης επαγγελματικής λίγκας του μπέιζμπολ (MLB) που θα δώσει αγώνα στην Κούβα μετά το 1999.

«Σε αυτή την περίοδο ιστορικών αλλαγών, εκτιμάμε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει το κοινό μας πάθος για το άθλημα», επισήμανε ο Ρόμπερτ Μάνφρεντ, ο κομισάριος του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Για τους συλλόγους της MLB, η Κούβα αποτελεί πραγματικό Ελντοράντο, στο οποίο έχουν μεν προς το παρόν πρόσβαση με το σταγονόμετρο, αλλά κατά ειδικούς στο μέλλον η νήσος θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια σχεδόν αστείρευτη δεξαμενή ταλέντων γι' αυτούς.

Η επίσκεψη του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα θα επισφραγίσει με θεαματικό τρόπο την διμερή επαναπροσέγγιση, μια διαδικασία που άρχισε πριν από κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα, έπειτα από μισό αιώνα εντάσεων, κληρονομιά του ψυχρού πολέμου.

Η τελευταία επίσκεψη εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ στην Κούβα ήταν εκείνη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.