Στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν προχωρά η Αυστραλία μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον ΟΗΕ, ότι η Τεχεράνη προχωρεί στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της. 

Στις αλλαγές που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, δεν απαιτείται πλέον για τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν έγκριση για μεταβίβαση οικονομικών κεφαλαίων άνω των 14.436 δολ ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και ιρανικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είχε αναστείλει μονομερώς την εφαρμογή μερικών κυρώσεων κατά του Ιράν από το 2008, ενώ διατηρεί την εφαρμογή κυρώσεων σχετικά με την εξαγωγή στο Ιράν πυρηνικών υλικών, οπλικών συστημάτων και βαλλιστικών πυραύλων που σχετίζονται με την εφαρμογή των συμφωνιών μη εξάπλωσης των πυρηνικών οπλοστασίτων. Επίσης, εφαρμόζονται κυρώσεις κατά συγκεκριμένων προσώπων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο παραπάνω αναφερόμενο πλαίσιο. 

Παράλληλα, οι υπηρεσίες καταπολέμησης του μαύρου χρήματος στην Αυστραλία (AUSTRAC), εξετάζουν προσεχτικά οποιοδήποτε στοιχείο σχετίζεται με τη μεταφορά χρηματικών ποσών στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα, μέσω τρίτων χωρών. Η ΑUSTRAC θεωρεί ως υψηλού ρίσκου, όλες τις μεταβιβάσεις οικονομικών κεφαλαίων προς τις δύο χώρες. 

Το Ιράν από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του δεν στόχευε στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας. 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχώρησαν στην άρση του διεθνούς εμπάργκο στους τομείς των τραπεζών, του χάλυβα, της ναυτιλίας, αλλά και σε άλλους τομείς εξαγωγικής δραστηριότητας για το Ιράν, τον περασμένο Ιανουάριο. Η Τεχεράνη είχε παραμείνει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές για περισσότερο από μια πενταετία, δεχόμενη ισχυρό πλήγμα από την κατακόρυφη μείωση των πετρελαϊκών εξαγωγών της.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον διατηρεί σε ισχύ ξεχωριστό πλαίσιο εφαρμογής κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο σχετίζεται με το πυραυλικό του πρόγραμμα.