Νίκη των Δημοκρατικών έναντι των Ρεπουμπλικανών εάν γίνονταν τώρα οι εκλογές, δείχνει νέα δημοσκόπηση του CNN, ανεξάρτητα αν το χρίσμα έπαιρνε η Χίλαρι Κλίντον ή ο Μπέρνι Σάντερς απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι αντίπαλοι θα είναι στο τέλος η Κλίντον και ο Τραμπ, με την πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να προηγείται με 52% έναντι 44%.

Όμως αν η Κλίντον βρεθεί αντιμέτωπη με ένα από τους άλλους δύο επικρατέστερους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και σχεδόν ίδια με τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα η Κλίντον υπολείπεται του Ρούμπιο, καθώς το 50% προτιμά τον γερουσιαστή από τη Φλόριντα έναντι 47% που θα ψήφιζε την Κλίντον. Σε μια μονομαχία με τον Κρουζ η Κλίντον συγκεντρώνει το 48% έναντι 49%.

Από την άλλη πλευρά  ο Σάντερς που έχει την πιο θετική αξιολόγηση απ’ όλους τους υποψήφιους για την προεδρία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περνάει και τους τρεις ρεπουμπλικανούς. Συγκεκριμένα εάν ήταν αντιμέτωπος με τον Κρουζ θα συγκέντρωνε το 57% έναντι 40%, με τον Τραμπ το 55% έναντι 43% και με τον Ρούμπιο το 53% έναντι 45%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο Σάντερς τα πάει καλύτερα από την Κλίντον μεταξύ των ανδρών, των νεαρών ψηφοφόρων και των ανεξάρτητων.

Η δημοσκόπηση ρώτησε τους ψηφοφόρους σχετικά με το ποιον εμπιστεύονται περισσότερο, ανεξαρτήτως κόμματος, σε μια σειρά θεμάτων. 

Ο Τραμπ φαίνεται πως πείθει περισσότερους στην οικονομία, την τρομοκρατία και το μεταναστευτικό ενώ η Κλίντον αποπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη στον τομέα της υγείας, την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και την εξωτερική πολιτική. Χωρισμένοι ανάμεσα σε Τραμπ και Κλίντον εμφανίζονται οι ψηφοφόροι σχετικά με την πολιτική γύρω από τα όπλα.

Ο Σάντερς πάντως φαίνεται πως έχει τις περισσότερες θετικές κριτικές, καθώς το 60% των ερωτηθέντων τον βλέπει θετικά και το 33% αρνητικά. Είναι άλλωστε ο μοναδικός υποψήφιος που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων βλέπει θετικά, και ένας εκ των τεσσάρων που τον βλέπουν περισσότερο θετικά παρά αρνητικά.

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, Κλίντον και Τραμπ, δεν συγκεντρώνουν  και πολύ καλές κριτικές από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Σχεδόν 6 στους 10 έχουν αρνητική γνώμη για τον Τραμπ (59% αρνητική έναντι 38% θετική) και το 53% βλέπει αρνητικά την Κλίντον, έναντι 44% που τη βλέπει θετικά.

Η δημοσκόπηση του CNN πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά το διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου, σε τυχαίο δείγμα 1.001 ατόμων.

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν μετά τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης, Τραμπ και Κλίντον είναι πιο κοντά στη νίκη στην εσωκομματική κούρσα για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές.

Ο μεγιστάνας, που είναι γνωστός μεταξύ άλλων για τα κηρύγματα μίσους κατά των μεταναστών, κέρδισε σε επτά πολιτείες. Πρόκειται για τη Μασαχουσέτη, τη Βιρτζίνια, το Τενεσί, την Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια, το Αρκάνσας και το Βέρμοντ, όπου το NBC News τον ανακήρυξε φαινομενικό νικητή.

Από την άλλη πλευρά ο βασικός του αντίπαλος στην εσωκομματική κούρσα, Τεντ Κρουζ, προηγείται στην Αλάσκα, σύμφωνα με το NBC News, αφότου κέρδισε το Τέξας και την Οκλαχόμα.

Η χθεσινή ημέρα ήταν καθοριστική για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα καθώς ο Τραμπ πέτυχε τέσσερις περισσότερες νίκες από τον αντίπαλο του.

Στο άλλο στρατόπεδο, εκείνο των Δημοκρατικών, η Κλίντον, κέρδισε σε επτά πολιτείες. Συγκεκριμένα κέρδισε σε Βιρτζίνια, Τενεσί, Αλαμπάμα, Τέξας, Τζόρτζια, Αρκάνσας και τη Μασαχουσέτη, μια πολιτεία στην οποία αναμενόταν να σαρώσει ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος κέρδισε σε  Βέρμοντ, Οκλαχόμα, Μινεσότα και  Κολοράντο.