Νέα έκκληση για συντονισμένη δράση χωρίς διχόνοιες απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, τονίζοντας πως η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά, να γίνει διαχείριση των ροών και να εφαρμοστεί το σχέδιο μετεγκατάστασης.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τις διχαστικές αντιδράσεις, όπως το αυθαίρετο κλείσιμο των συνόρων, οι οποίες εγκυμονούν τον κίνδυνο μετατροπής των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, σε αχανή στρατόπεδα προσφύγων», δήλωσε στις Βρυξέλλες προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Γκράντι, που πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα και συνομίλησε από κοντά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, τόνισε επίσης ότι «η Ευρώπη μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό μόνο εάν μείνει ενωμένη και αν τα κράτη μέλη της συνεργαστούν».

Σε σχέση με την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Αθήνας, σημείωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ευρώπη.

Επίσης αναφέρθηκε στα επιπλέον χρήματα που θα απαιτηθούν αν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας κλείσουν σε πιο μόνιμη βάση, από τη στιγμή που τα περισσότερα από τα 80 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την Ελλάδα θα πρέπει να δαπανηθούν για τη στέγαση των προσφύγων για μια χρονική περίοδο μηνών και όχι ημερών, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ αποθάρρυνε την Ελλάδα από το να δημιουργήσει μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς.