Την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν υπερασπίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, από τη Σλοβενία, μια χώρα που έχει υψώσει φράχτες στα σύνορά της με την Κροατία.

«Φοβάμαι ότι μερικές φορές χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα εάν πραγματικά θέλετε να εφαρμόζεται η συνθήκη Σένγκεν. Λυπάμαι, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων.

«Είμαι πεπεισμένος (…) ότι μία επιστροφή στην Σένγκεν αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση» επισήμανε εξάλλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον καταυλισμό προσφύγων της Ντόμποβα στη Σλοβενία, κοντά στην κροατική μεθόριο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο η Σλοβενία, που επιτρέπει καθημερινά την είσοδο στο έδαφός της σε 580 πρόσφυγες, «αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ότι ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντ. Τουσκ πραγματοποιεί από χθες περιοδεία στα Βαλκάνια ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία για το προσφυγικό, στις 7 Μαρτίου. Αύριο αναμένεται στην Αθήνα και την Παρασκευή θα μεταβεί στην Τουρκία.