current views are: 6

2 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση18:03

Νέα πρόκληση από τον Φίτσο: Θα προστατεύσουμε τα σύνορα της Ευρώπης στην ΠΓΔΜ

Συνεχίζει τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδας ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Δημοσίευση 18:03’

Συνεχίζει τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδας ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Συνεχίζει τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδας ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Προεξοφλώντας επί της ουσίας την αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας τόνισε πως εάν οι ροές θα πρέπει να αναχαιτιστούν «σε μια άλλη γραμμή».  Τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα του, ο Φίτσο επισκέφθηκε σήμερα τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για να συνομιλήσει με τους 25 Σλοβάκους αστυνομικούς που συμμετέχουν στους συνοριακούς ελέγχους, βοηθώντας τους συναδέλφους τους της ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος ξανά στο θέμα που έχει γίνει το επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε ότι θα θέσει το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, την προσεχή Δευτέρα.

«Αν την Δευτέρα διαπιστώσουμε ότι η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και πάλι δεν λειτουργεί, και αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αυτό που μένει να γίνει είναι να προστατεύσουμε τα σύνορα (της ΕΕ) αλλού», είπε, σύμφωνα με το ηχογραφημένο απόσπασμα της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Πρόκειται για ένα θέμα οικονομικής μετανάστευσης. Αν η Ελλάδα δεν ενεργήσει (σ.σ. για να σταματήσει τους μετανάστες) -και η Ελλάδα δεν ενεργεί- θα πρέπει να σταματήσουμε τους μετανάστες σε μια άλλη γραμμή. Και ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε αυτήν τη γραμμή», είπε ο Φίτσο μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Όλιβερ Σπασόφσκι.

Ο Φίτσο έχει υιοθετήσει, όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, τη ρητορική του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στην Πολωνία ή του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. «Είτε το θέλουμε είτε όχι, το 2016 θα είναι η χρονιά εκείνη όπου η ΕΕ είτε θα ελέγξει τη μεταναστευτική κρίση είτε θα καταρρεύσει», έγραψε τον περασμένο μήνα σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Hospodarske Noviny.


σχετικα αρθρα