Η Γερμανία πρέπει να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι προβάλει αντίσταση στις πιέσεις που δέχεται να αλλάξει πολιτική και να ενδώσει στις τάσεις εσωστρέφειας που καταγράφονται με αφορμή την κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων σε ομόσπονδα κρατίδια την 13η Μαρτίου, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως δεν αρκεί πλέον η Γερμανία απλά να εξάγει προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο.

Αντιθέτως, «μάλλον πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες σε έναν ανοικτό κόσμο για αυτά που συμβαίνουν πέραν των ευρωπαϊκών μας συνόρων», δήλωσε η Μέρκελ στην εκδήλωση στην πόλη Βίτλιχ, στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, το ένα από τα τρία όπου θα διεξαχθούν εκλογές.

«Αυτό σημαίνει περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια, περισσότερα κοινά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτό σημαίνει δίκαιο εμπόριο, και πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως νιώθει κανείς σε μια κοινωνία κλεισμένη στον εαυτό της», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η έκκληση της Καγκελαρίου για μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας  στις διεθνείς υποθέσεις πιθανόν αντανακλά τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση του Βερολίνου, που πλέον δεν μοιάζει να βαρύνεται από τη σκιά του ναζιστικού παρελθόντος, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το αίσθημα που καταγράφεται στο εσωτερικό της χώρας, όπου εντείνονται οι πιέσεις η κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να υιοθετήσει μια πολιτική προσανατολισμένη περισσότερο στο εθνικό συμφέρον.