Υπέρ της αποδοχής των κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του προέδρου της κάτω Βουλής τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας. Αυτό σημαίνει πως ο Εντουάρντου Κούνια θα περάσει από δίκη, καθώς φέρεται να δωροδοκήθηκε με 5 εκατ. δολάρια ώστε να εγκρίνει μια σύμβαση εκμίσθωσης δύο πλοίων-τρυπανιών από την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Η απόφαση, που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον Κούνια, που παράλληλα πασχίζει να αποκρούσει το αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας να απομακρυνθεί από το αξίωμά του για παρακώλυση της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Πετρομπράς.

Ο Κούνια, σκληρός αντίπαλος της προέδρου της χώρας, ενδέχεται να χάσει και την έδρα του, εάν η έρευνα της επιτροπής δεοντολογίας της κάτω Βουλής της Βραζιλίας αποφανθεί πως είπε ψέματα σχετικά με αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο Κούνια, στέλεχος του κόμματος PMDB, εταίρου στην κυβέρνηση συμμαχίας υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, στράφηκε εναντίον της πέρσι και τον Δεκέμβριο, αποδέχθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της.

Όμως η υπόθεση σε βάρος του στο Ανώτατο Δικαστήριο ενδέχεται να οδηγήσει στην πτώση του Κούνια και να εκτροχιάσει τις προσπάθειες να αποπεμφθεί η Ρουσέφ.

Ο Κούνια κατηγορείται πως έλαβε 5 εκατ. ευρώ από το κύκλωμα διαφθοράς γύρω από την Πετρομπράς, η έρευνα για το οποίο συνεχίζεται και έχει οδηγήσει κορυφαία στελέχη μεγάλων κατασκευαστικών στη φυλακή, ενώ έχει εμπλέξει δεκάδες πολιτικούς του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τη Ρουσέφ.