Ξαναχτυπά με προκλητικές δηλώσεις του για την Ελλάδα και το προσφυγικό ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας αυτή τη φορά ότι η ''χώρα θα πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει στους πρόσφυγες που φτάνουν στο έδαφός της να συνεχίζουν το δρόμο τους προς τη Βόρεια Ευρώπη. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει να επιτρέπει στους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη βόρεια Ευρώπη και να αναλάβει την φροντίδα τους επί τόπου σε hotspots.

"Οφείλουμε να βάλουμε τέλος την πολιτική της Ελλάδας που συνίσταται στην ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς βορράν", δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κούρτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταφέρνουν να έλθουν μέχρι την Ελλάδα να έχουν την άδεια να συνεχίζουν τον δρόμο τους. Προσπαθούμε ώστε η Ελλάδα να κατασκευάσει hotspots με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει φροντίδα για τους ανθρώπους επί τόπου - και ασκούμε πιέσεις διότι δεν γίνεται τίποτε. 

Με τα hotspots που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση "προσφέρουμε βοήθεια προς εκείνους που έχουν ανάγκη να προστατευθούν, αλλά δεν τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τον δρόμο τους", επιμένει ο Σεμπάστιαν Κούρτς.

Σύμφωνα με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, το άνοιγμα τον ευρωπαϊκών συνόρων τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους -έπειτα από κοινή απόφαση της Αυστρίας και της Γερμανίας- υπήρξε ένα "μεγάλο σφάλμα", που πρέπει να διορθωθεί πολύ γρήγορα.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο αυστριακός υπουργός είχε προκαλέσει, επισημαίνοντας ότι ''εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια''.

Την ίδια στιγμή, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια, καθώς τονίζει με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το «κατάλληλο μήνυμα» στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν ότι το πέρασμα είναι κλειστό και έτσι θα περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.