Παραμένουν υπερβολικά υψηλές οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ κατά τον Ντόναλντ Τουσκ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε πως «συμφωνήσαμε ότι το κύμα των προσφύγων παραμένει πάρα πολύ υψηλό και ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγήθηκε την εφαρμογή ενός «γρήγορου μηχανισμού ευρείας κλίμακας για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα».

Ο Τουσκ σημείωσε ότι η επαναπροώθηση των μεταναστών από την Ευρώπη πίσω στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του «επιχειρηματικού μοντέλου» που εφαρμόζουν οι διακινητές ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι επαφίεται στην Τουρκία να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Τόνισε όμως ότι ο τελικός στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο αυτό.

«Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί αλλά μια συνεχιζόμενη, μόνιμη διαδικασία... που για μένα σημαίνει την πλήρη μείωση και την πλήρη εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από την Τουρκία και την Ελλάδα να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Δεσμεύτηκε ταυτόχρονα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ζήτημα αυτό.

Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα περιοριστεί εάν τηρηθεί η εκεχειρία, η οποία όμως, όπως είπε, είναι εύθραυστη εξαιτίας των παραβιάσεών της από τη Ρωσία και από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.