Για αφόρητη πίεση που δέχεται η Ελλάδα έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, αναφερόμενος στο προσφυγικό.

Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του δημόσιου καναλιού Rai Tre, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, ερωτηθείς για το τι προβλέπει να συμβεί στην έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και για την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στάθηκε στην πίεση που υφίστανται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ.

«Δεν τα καταφέρνουν, πια, ούτε οι Έλληνες ούτε και οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ. Θα μπορούσαμε να βρεθούμε, από τη Δευτέρα, ενώπιον της ροής αυτής μεταναστών που θα ψάχνουν άλλους δρόμους, ίσως και διαμέσου της Αδριατικής θάλασσας. Ελπίζω, μπροστά σε αυτή την δραματική κατάσταση, οι Βρυξέλλες να δραστηριοποιηθούν», σχολίασε ο κ. Πρόντι.

Σε ότι αφορά την Λιβύη, ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να πάρει μέρος, με κεντρικό ρόλο, μόνον σε επιχείρηση που θα έχει λάβει την έγκριση του ΟΗΕ, και όχι να εκτεθεί σε τεράστιους κινδύνους τρομοκρατικών επιθέσεων στην επικράτειά της.