Κοντά σε λύση του αδιεξόδου με την Άγκυρα φαίνεται πως βρίσκεται η Τουρκία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Όπως αναφέρουν οι FT, η εν λόγω συμφωνία είναι ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση σκλήρυνσης της στάσης του μπλοκ της ΕΕ απέναντι στις ροές ανθρώπων που εισέρχονται στα εδάφη του.

Έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Tούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε ιδιωτικές συζητήσεις την Πέμπτη, έστειλε σήμα πως η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις συστηματικές επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τη δράση κατά των διακινητών.

Αν και η συμφωνία εκκρεμεί και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, οι όροι της μπορεί να αποτελέσουν το σημείο καμπής που αναζητείται εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση, δίνοντας ένα πιο σκληρό πρόσωπο σε μια στρατηγική που εν πολλοίς έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές ανθρώπων που διαπλέουν το Αιγαίο, αναφέρουν οι FT.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται δύο διπλωμάτες με γνώση των συζητήσεων [σ.σ. ο Τουσκ βρέθηκε μετά την Αθήνα στην Άγκυρα όπου συνάντησε τον Νταβούτογλου], η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται και όλους τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα από το ΝΑΤΟ, ένα ευαίσθητο ζήτημα που είχε καθυστερήσει την πρόοδο στην επιχείρηση

Ο Τουσκ μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του, έστειλε αυστηρή προειδοποίηση ότι οι πόρτες της Ευρώπης είναι κλειστές για όσους δεν δικαιούνται άσυλο: «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους δυνητικούς παράνομους οικονομικούς μετανάστες από όπου και αν προέρχεστε: μην έρθετε στην Ευρώπη».

Για να δώσει βαρύτητα στην προειδοποίηση αυτή, η Ευρώπη πρέπει να ξαναβάλει μπροστά το σύστημα επαναπροώθησης των μεταναστών που δεν έχουν προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Περίπου 2.000 άνθρωποι την ημέρα φτάνουν στα ελληνικά νησιά, από τους οποίους οι μισοί είναι Σύροι. Συνολικά, 1,2 εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν σε χώρες της Ε.Ε. πέρυσι από την θάλασσα.