Να προωθήσει την εκλογή γυναίκας για τη θέση γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζητούν από τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, επτά γυναίκες μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η διαδικασία εκλογής θα γίνει στο τέλος του έτους, οπότε λήγει η θητεία του Μπαν Κι ΜουνΤο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα προτείνει έναν υποψήφιο στους αντιπροσώπους των 193 χωρών-μελών στη Γενική Συνέλευση για να διαδεχθεί τον Μπαν.

"Ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της σοβαρής εξέτασης υποψηφίων γυναικών με τα κατάλληλα προσόντα", είπαν οι επτά γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος στον Ομπάμα.

Σε απάντησή τους, ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε, "Ενώ θα επικροτήσουμε την επιλογή μιας γυναίκας ως επόμενου γενικού γραμματέα, θα υποστηρίξουμε εν τέλει τον καλύτερο υποψήφιο οποιουδήποτε εκ των δύο φύλων". 

Προς το παρόν οι επίσημοι υποψήφιοι είναι συνολικά επτά, μεταξύ των οποίων τρείς είναι γυναίκες, ενώ σημειώνεται πως η θέση του γ.γ. έχει καλυφθεί από άνδρες από την ίδρυση του οργανισμού εδώ και 70 χρόνια.