Στη σύλληψη γνωστών επιχειρηματιών με την κατηγορλια χρηματοδότησης της ομάδας του Φετουλάχ Γκιουλέν , βασικού αντιπάλου του Ερντογάν. προχώρησε η τουρκική αστυνομία. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan news, η αστυνομία συνέλαβε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Boydak Holding Μεμντούχ Μποϊντάκ, τον πρόεδρο του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, αλλά και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στην εταιρία. Κανένας από την εταιρία, που έχει την έδρα της στην πόλη Κάισερι της Κεντρικής Τουρκίας δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει άμεσα τις εξελίξεις. 

Ο Ερντογάν έχει λάβει δραστικά μέτρα κατά των υποστηρικτών του πρώην συμμάχου του Γκιουλέν, μετά τις κινήσεις της αστυνομίας, αλλά και δικαστικών που χαρακτηρίζονται ως φίλα προσκείμενοι στον Γκιουλέν να ενεργοποιήσουν έρευνα για τη διαφθορά στον προσωπικό κύκλο ανθρώπων του Ερντογάν, το 2013. 

Ο Μεμντούχ Μποϊντάκ είχε προηγουμένως συλληφθεί το Σεπτέμβριο σε μια επιχείρηση κατά των υποστηριχτών του Γκιουλέν. Την περίοδο εκείνη οι δικαστικές αρχές επικύρωσαν ποινή φυλάκισης άνω των 34 χρόνων στον Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, από το 1999. 

Στο στόχαστρο των επιχειρήσεων των αστυνομικών αρχών βρέθηκαν επιχειρηματικοί όμιλοι που σχετίζονται με τον Γκιουλέν, όπως και επιχειρήσεις μέσων επικοινωνίας, αλλά και εκδοτικοί οίκοι όπως, οι όμιλοι Koza Ipek Holding και Kaynak Holding. 

O Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν ελέγχει “παράλληλες κρατικές δομές,” στα διάφορα επίπεδα της δικαιοσύνης, της αστυνομίας, των μέσων επικοινωνίας, αλλά και της εκπαίδευσης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν προηγούμενα κατηγορήσει τους υποστηριχτές του Γκιουλέν ότι έχουν δεσμούς με τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).