Ξυστά από ένα drone πέρασε στις 19 Φεβρουαρίου ένα Airbus 320 της Air France, που εκτελούσε την πτήση Βαρκελώνη - Παρίσι, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (BEA), χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «σοβαρό», κατά τη διάρκεια της προσέγγισης και όταν το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος 5.500 ποδών (σχεδόν 1.600 μέτρα) ο συγκυβερνήτης είδε ένα ρομποτικό σκάφος να φθάνει στην αριστερή πλευρά του αεροσκάφους.

Ο συγκυβερνήτης "αποσυνδέει τότε τον αυτόματο πιλότο και κάνει ελιγμό αποφυγής ενημερώνοντας τον κυβερνήτη του αεροσκάφους για την παρουσία του ιπτάμενου τηλεκατευθυνόμενου".

Ο κυβερνήτης του Α320, ο οποίος μπόρεσε να παρατηρήσει το ιπτάμενο τηλεκατευθυνόμενο, "εκτιμά ότι αυτό περνά σχεδόν πέντε μέτρα κάτω από το αριστερό πτερύγιο του αεροσκάφους".

Το πλήρωμα ενημέρωσε αμέσως τον πύργο ελέγχου για την παρουσία του ρομποτικού σκάφους και επανέλαβε την προσέγγιση, χωρίς να σημειωθεί άλλο περιστατικό.

Η ΒΕΑ δεν δίνει στοιχεία για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αεροσκάφος ούτε για το μέγεθος του ρομποτικού σκάφους. Ένα Α320 μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 160 επιβάτες. 


TAGS