Σαφές και κοινό μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει στις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς και ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει λόγω του προσφυγικού, έστειλαν ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Παρίσι. 

Και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα οινομικά και επιχειρησιακά, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στη διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης. Στη Γαλλία εκτιμούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας του προσφυγικού, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση που θα παράσχει στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ, στέλλνοντας στο Αιγαίο μια επιπλέον γαλλική φρεγάτα.

Ο κ. Ολάντ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει «σταδιακή επαναφορά της τάξης στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν και αυτό θα επιτευχθεί με ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικών σύνορα και σε αυτό σημαντικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία, τηρώντας τις δεσμεύσεις. 

Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της με καλύτερη επιτήρηση και επανεισδοχή που δεν έχουν δικαίωματα χορήγησης ασύλου, επεσήμανα Μέρκελ και Ολάντ, ενώ ήδη η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο φιλοξενίας σύρων προσφύγων ώστε να επαναπατριστούν όταν θα τελειώσει ο πόλεμος.

«Πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να βοηθηθεί η Ελλάδα που είναι το κοινό μας σύνορο, λωστε να υπάρξει αβτιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο της Σένγκεν» τόνισε ο γάλλος Πρόεδρος.

Να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση που γίνεται στα σύνορα της κάλεσε την Άγκυρα η Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι οι πρόσφυγες από την Σύρια θα πρέπει να ταυτοποιούνται στην Ιορδανία και την Τουρκία πριν αναχωρήσουν για την Ευρώπη.