Την υποβάθμιση της συνόδου Κορυφής της Δευτέρας φαίνεται πως επιθυμεί η Άνγκελα Μέρκελ και την κατάληξή της απλά ως συζήτηση για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας χωρίς ιδιαίτερες αποφάσεις, καθώς η καγκελάριος δίνει προτεραιότητα στις γερμανικές εκλογές στα τρία κρατίδια που θα διεξαχθούν στις 13 Μαρτίου. 

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Euractiv, το οποίο επισημαίνει ότι ''η σύνοδος κορυφής στις 7 Μαρτίου θα είναι άτυπη συνάντηση, όπου ''δεν αναμένεται να ληφθεί καμία επίσημη απόφαση'', για το λόγο ότι στις 13 του μήνα θα διεξαχθούν εκλογές σε τρία κρίσιμα κρατίδια της Γερμανίας,  στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στη Σαξονία-Άνχαλτ και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Συνδέει, στην ουσία, τις αποφάσεις για το προσφυγικό με την πορεία των γερμανικών εκλογών. 

Σύμφωνα με το Euractiv, στην Σύνοδο θα λάβει χώρα μόνο συζήτηση και αξιολόγηση από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών των κυβερνήσεων της ΕΕ του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας, όπως αυτό συμφωνήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου. 

Όπως τονίζει μάλιστα, διπλωμάτης της ΕΕ, το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας θα είναι μια γραπτή δήλωση με την οποία η Άγκυρα θα κληθεί να εφαρμόσει όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Όσο για την ευρεία συμφωνία ; Σύμφωνα με το Euractiv, θα καθοριστεί κατά την επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου.