Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν έδωσε βοήθεια στα Σκόπια για την προσφυγική κρίση εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποσκι, προσθέτοντας ότι έχουν ξοδευτεί δεκάδες εκατομμύρια για το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Πόποσκι:

Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας έδωσε τα αναγκαία μέσα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κατάσταση σαν και αυτή της μεταναστευτικής κρίσης. 

Προσθέτει δε, ότι μέχρι τώρα η χώρα του «ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» και «διατηρεί καλή συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή και οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από την Ένωση».

 Ο Ν. Ποπόφσκι εκφράζει την άποψη ότι το προσφυγικό μπορεί να λυθεί μόνον με πραγματικούς ελέγχους στα σύνορα εκτός του ενιαίου χώρου του Σέγκεν. «Κάτι το οποίο δεν είναι απλό, διότι η Ελλάδα έχει και θαλάσσια σύνορα και τόσα νησιά», προσθέτει.

Ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ, τέλος, παραδέχεται ότι σε όσους περνούν από τα Βαλκάνια με προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μπορεί να συγκαταλέγονται και κάποια άτομα συνδεδεμένα με εξτρεμιστικές, τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά θεωρεί, πάντως, ότι πρόκειται για «όχι κύριας σημασίας φαινόμενο».