Θέαμα για τα ΜΜΕ χαρακτήρισε την σε βάρος του έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Λούλα προσήχθη για ανάκριση τα ξημερώματα. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην έδρα του Κόμματος των Εργατών, είπε ότι δεν χρειαζόταν να στείλουν την αστυνομία στο σπίτι της οικογένειάς του και ότι σήμερα αισθάνθηκε σαν κρατούμενος. «Αν ο δικαστής ήθελε να με ανακρίνει, θα αρκούσε να το ζητήσει», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν έχει καταθέσει οικειοθελώς για την υπόθεση αυτή. Είπε μάλιστα ότι έχει ήδη απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν σήμερα και εξέφρασε το παράπονο ότι του αξίζει λίγος περισσότερος σεβασμός.

«Η σημερινή ημέρα, συνέχισε, είναι «μια μέρα κατακραυγής και ασέβειας απέναντι στη δημοκρατία. Αν ήθελαν να με ακούσουν, αρκούσε απλώς να με καλέσουν και θα πήγαινα. Δεν χρωστάω τίποτα (σε κανέναν) και δεν φοβάμαι» τη δικαιοσύνη, είπε από το Ινστιτούτο Λούλα, στο Σάο Πάουλο.

«Μου άναψαν μια φωτιά, η μάχη συνεχίζεται», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειές που έκανε για να βοηθήσει τους φτωχούς έφεραν σε δύσκολη θέση τις ελίτ της Βραζιλίας.

Υπερασπιζόμενος εξάλλου την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ -η οποία δεν είναι κατηγορούμενη για την υπόθεση- είπε ότι δεν της έχει επιτραπεί να κυβερνήσει αφότου κέρδισε για δεύτερη φορά τις προεδρικές εκλογές. Όσον αφορά το δικό του πολιτικό μέλλον επανέλαβε ότι δεν ξέρει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2018.

Στο πλευρό του Λούλα τάχθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έχει πέσει θύμα μιας «άθλιας επίθεσης».